Открийте село Махалници в Еленския Балкан! Вашата мечтана почивка в къща за гости Сестри Трифонови!

Начало | English Как да ни намерите? | За контакт ? Links

Къщата

Настаняване Развлечения Фотогалерия Резервации Оферти

Книга за гости

 

 

Спорт и забавления в къща за гости "Сестри Трифонови":

 • Басейн, детски басейн

 • Футболно и волейболно игрище

 • Тенис на маса, джаги, баскетболен кош

 • Детски баскетболен кош, детски хамак

 • Градинска люлка, хамак, детски люлки

 • Детски шейни и колела

Можете да разнообразите почивката си в БАЛКАНА, като включите:

 • Риболов на яз. Йовковци

 • Излети, екскурзии и пикници

 • Събиране на билки и гъби

 

Препоръчваме ви да разгледате и град Елена!

Град Елена е красиво и спокойно място за мечтатели и ценители. По-долу на страницата можете да се запознаете с план за еднодневна разходка, изготвен от Община Елена, който включва голяма част от културно-историческите забележителности на територията на града. При ваше желание, имате възможност да използвате безплатен гид за разходката си. За целта трябва да се обадите и предварително да заявите желанието си за такъв на телефон 0896 693173. Безплатния гид е актуален за периода Юни-Август 2012!

Разходка из град Елена за 1 ден

 • Начална точка- площад „Христо Ботев”, център на град Елена
 • Туристически информационен център в „Бакаловата къща”
 • Музеен комплекс „Даскалоливницата”
 • Часовниковата кула
 • Площад Христо Ботев
 • Къща музей на Иларион Макариополски
 • Петте Разсуканови къщи
 • Храмът „Рождество на Пресвета Богородица”
 • площад „Христо Ботев”,

Маршрутът ни започва от главния площад „Христо Ботев” на град Елена. Голямата административна сграда на източния край на площада е Народно читалище „Напредък”, което представлява културният център на града ни. Срещу шадравана, от друагата страна на пътя се намира къщата на Юрдан Хаджипетков, която се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща.
Посоката е запад, нагоре по главната павирана улица. Първата голяма административна сграда в дясно, която ще срещнете е Община Елена. На отрещната страна на пътя ще видите картина изобразяваща една от легендите за произхода на името на град Елена
Продължавайки нагоре, ще минете покрай така наречения горен площад. Над него величествено се издигат халите и старата сграда на Началното училище в града.
Подминавате площада и завивате на ляво- срещу вас е „Бакаловата къща” в която се намира Туристически информационен център. Тук можете да зададете вашите въпроси или да получите допълнителна информация и нови маршрути, както в града, така и в целия Еленски Балкан. Самата „Бакалова къща” е чрбаджийската и е паметник на културата, като може да бъде разгледана безплатно по ваш избор. . Там често с правят различни изложби и експозиции.
Продължавате по стръмата улица нагоре, в посока юг и ще достигнете до музейния комплекс „Даскалоливницата”. Първата автентична триетажна талпена къща, която ще срещнете е Попниколовата къща, паметник на културата, който в момента е Музей по палеонтология към Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Ако музеят е затворен, позвънете на звънеца.

За да влезете в музейния комплекс „Даскалоливницата”, можете да използвате входа покрай механата. Има други 2 входа, които са в горната част на комплекса. Тук можете да разгледате с екскурзовод ”Камбуровият хан”, вкопаната църква „Свети Никола” и самата „Даскалоливница” . Можете да посетите и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица”. Изкачете се нагоре, като разглеждате старите къщи. Уредниците се намират в „Гуневата къща”, която се намира срещу църквата „Свети Никола”. Цената за посещение на един обект е 2 лв, за ученици- 1 лв. От тук можете да си вземете марка и печат за книжките със 100-те национални туристияески обекта.
До къщата на самата „Даскалоливница” има порта, която води до малко калдъръмено площадче. Надолу тръгва калдаръмена улица, която минава покрай Часовниковата кула, символът на град Елена. Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, „за хаир”. Камбаната е изливана в Габрово, а мястото й е сполучливо избрано, за да се вижда и чува от всяка част на града.
Подминавайки кулата, надолу по калдъръма ще срещнете множество стари къщи, част от тях и паметници на културата. Една от тях е Туристическият дом, кръстен на именития доктор Христо Момчилов, дарител за балагосутрояването на града ни с ток и вода и други, както и дарител на сградата за Медицински факултет в София.
Пътчето отново води до центърана града ни от където и тръгна нашта разходка. Тук можете да посетите също и магазин Елена, където се предлагат продукти произведени в нашия Балкан- сирене, кашкавал, Еленски бут, рибица, Еленска сливова ракия, вино от арония, сладка, орехи и много други.
За да стигнете до къща музей на Иларион Макариополски пресечете площада и пътя и влезте в единствената отбивка, там в дясно ще видите масивната дървена порта на чорбаджийската къща. Тя е паметник на културата с национално значение и висока архитектурна стойност. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски- автор на българският химн „Върви народе възродени”. В съседство до нея, през паркинга се намира и родната къща на Мина, музата на Яворов.
Пресечете моста над реката и тръгнете по първата обивка в ляво. Тихата калдаръмена уличка е запазила автентичния вид на много еленски къщурки. В края й е и перлата от тях- Петте Разсукаови къщи. Те представляват един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина. Къщата е частна и може да я разгледате от вън.
Срещу тях се намира другата еленска светиня- храмът “Рождество на Пресвета Богородица”. Първоначално е построен е параклис в 1812 година под ръководството на хаджи Юрдан Брадата, тайно от тогавашната турска власт, наводняван и опожаряван, но издиган отново, за да го видим днес в цялата му прелест.
Преминете отново по отсрещният бряг на реката, като се насочите към централната част на града ни. По пътя ви сте видели множество механи и ресторанти- препоръчваме ви ги! Опитайте Еленските специалитети и се насладете на спокойствието в нашия красив град.
Не забравяйте да си купите сувенир, за да си спомняте за нас!