Открийте село Махалници в Еленския Балкан! Вашата мечтана почивка в къща за гости Сестри Трифонови!

Начало | English Как да ни намерите? | За контакт ? Links

Къщата

Настаняване Развлечения Фотогалерия Резервации Оферти

Книга за гости

ГРАД ЕЛЕНА
Град Елена се намира в Централна Стара планина. Китното градче е разположено в красивата долина на Еленската река, която лъкатуши през едноименната котловина. На север се издига Чуканското бърдо. На юг се очертават високите хълмове Симаново и Острец и полегналата Шейтаска усойна. Зад тях на хоризонта се издига връх Чумерна (1536м)- най-високата точка в тази част на планината. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните оградни възвишения и отварят удобни пътища към селищата в Дунавската равнина.
 

 

 

 

За чужденците Елена е планинско градче със стари църкви, часовникова кула, дървени къщи и каменни улици. За нас Елена е светиня на българския възрожденски дух, непресъхващ извор на родолюбие и красота. В българската история са записани само две имена на еленчани: Йосиф Брадати, предшественик на Паисий Хилендарски и Иларион Макариополски- ваятелят на “Българския Великден”, провъзгласил: “Дето народа и ний с него”, за да го допълни с великата истина: “Един народът не греши”. Със заслужено признание се прославя делото на еленската Даскалоливница- първия възрожденски институт в българско, създаден от Иван Момчилов и Никола Михайловски, който е завършил Московския университет още през далечната 1848 година с докторат по философия. Нейните възпитаници, между които Петко Славейков, Драган Цанков, Никола Козлев, д-р Иван Касабов, братя Кършовски, Стоян Робовски, Сава Катрафилов, отнасят факлите на знанието и борбата в повече от 66 днешни градове и 31 села на страната и извън пределите и- от Плоещ до Дойран и от Враца до Бургас и Цариград.

 

 

 

 
В този балкански град миналото живее, ревностно пазено от настоящето, а новото се гради на зидовете на богатите традиции с надежда за бъдния ден. Тук са съхранени 147 паметници на културата, 7 от които са с национално значение: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите “Свети Никола” и “Успение на Пресвета Богородица” с камбанарията, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща.
 

Елена притежава над 6 000 етнографски предмета на материалната култура, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство, много старопечатни книги. През епохата на българското Възраждане еленските балканджии, закърмени с пословично трудолюбие, непреклонни пред трудностите, научени да коленичат само пред чистия планински извор, стават истински творци на своята съдба. За онези, които са родени в този край или са потопили в неговата атмосфера, Елена си остава град на поетите: на майстора на идилиите Петко Юрданов Тодоров и “гръмовержеца” Стоян Михайловски, на лирика Иван Кирилов и на израслия в Еленския балкан Емилиян Станев.В този град има нещо толкова българско, че от цялата му история се роди текстът на една песен “Върви, народе възродени!”, станала възторжен химн на цял народ.

 

 

 
 
   
21 МАЙ 2007 - ПРАЗНИК НА ГРАД ЕЛЕНА