Открийте село Махалници в Еленския Балкан! Вашата мечтана почивка в къща за гости Сестри Трифонови!

Начало | English Как да ни намерите? | За контакт? Links

Къщата

Настаняване Развлечения Фотогалерия Резервации Оферти

Книга за гости

 

 

АРХИТЕКТУРА
Елена е един от малкото български градове, които са успели да съхранят значителна част от своето архитектурно наследство, изразено както в големия брой къщи, от различни архитектурни стилове в историята на България, така и в характера на улиците с тяхното застрояване и настилка.
 Часовниковата кула
е забележителен и оригинален паметник на културата в Елена, с национално значение. Мястото и е сполучливо избрано, за да се вижда и чува от всяка част на града. Часовниковата кула, куполът на църквата "Успение на Пресвета Богородица" и камбанарията представляват тройна вертикална доминанта, която маркира обществено-религиозния център на града. Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, търновски аянин, "за хаир". Камбаната е изливана в Габрово, за което свидетелства надписът върху нея.
 

От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски", която се намира на улица "Дойно Граматик" №2. Тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион

 
Макариополски, брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво. В източната част от двора на тази къща се намира Хаджихристовата чешма, строена през 1754 година от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски.
 Даскалоливницата
е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено "Даскалоливница" от Петко Рачев Славейков- възпитаник на училището. Класното училище е било снабдено с всички
 
съвременни учебни помагала, с нова учебна програма и нови педагогически похвати. Учебният процес се издига на високо ниво и подготвя учители, духовни, революционни и политически дейци, взели активно участие за възстановяването и издигането на Българската държава. Еленската Даскалоливница изпраща като учители свои възпитаници в 61 града и 31 села в страната и извън границите й. В приземния етаж е уредена експозиция "параклис Архангел Михаил", където са изложени пренесени икони, църковна утвар и стенописи от едноименната църква в село Шилковци.
 

Попниколовата къща
е една от най-характерните в Елена. Строена е през първата половина на XIX век- около 1830 година. Сградата е триетажна, с приземие и два етажа. В приземието са изградени два дюкяна с каменни стени, а горните етажи са жилищни. Къщата е паметник на културата с национално значение. След пълната

и реставрация Попниколовата къща е предоставена на СУ "Климент Охридски за използване като научна и учебна база. В момента в къщата се помещава Музей по палеонтология към университета.  


Къщата на Йордан Хаджипетков се отличава с характерната си фасада. На приземния етаж се намира картинна галерия, която разполага с една от най- богатите и ценни сбирки от стари икони в страната. В двора е разположена старата къща на Йордан Хаджи петков, където през 1894г. е роден писателят Петко Ю.Тодоров.
 


Разсукановите къщи - пет къщи под един покрив са построени от хаджи Димитър Разсуканов за синовете му, и образуват един цялостен градоустройствен ансамбъл, който оформя облика на цялата улица.


 Камбуровия хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал през 1856г. в Капитанниколовото въстание и през 1862г. в Хаджиставревата буна. Архитектурата на сградата съответства на самото и предназначение - хан от епохата на Възраждането със загатнати функции на обществена сграда.